Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Ίφικλος


Ο `Ιφικλος του Φυλάκου ήταν γιος του Φυλάκου, βασιλιά της πόλης Φυλάκης στη Θεσσαλία. Ο παππούς του Ιφίκλου, ο Δηίονας, καταγόταν από τη γενιά Δευκαλίωνα και του Αιόλου.
Ο Ίφικλος στα νιάτα του προσβλήθηκε από σεξουαλική ανικανότητα. Ο πατέρας του συμβουλεύθηκε τον μάντη Μελάμποδα για το τι έπρεπε να κάνει σχετικά. Ο Μελάμποδας θυσίασε δύο ταύρους, τους κομμάτιασε και τους άφησε στα όρνια, περιμένοντας τα κρωξίματά τους. Πράγματι, τα πουλιά, καθώς έτρωγαν το κρέας αυτό, διηγήθηκαν στη «γλώσσα» τους ότι ο Φύλακος, μια μέρα που ευνούχιζε κριάρια, τοποθέτησε το μαχαίρι του δίπλα στον μικρό Ίφικλο. Ο Ίφικλος φοβήθηκε το μαχαίρι που ήταν καταματωμένο, το έκλεψε και πήγε και το παράχωσε στις ρίζες μιας ιερής βελανιδιάς. Με τα χρόνια, η φλούδα του δέντρου κάλυψε το μαχαίρι. Τα πουλιά είπαν επίσης ότι αν βρισκόταν το μαχαίρι και με τη σκουριά του παρασκεύαζαν ένα καταπότιο το οποίο να πίνει επί δέκα ημέρες ο Ίφικλος, τότε θα γιατρευόταν και μάλιστα θα αποκτούσε και γιο. Ο Μελάμποδας τότε έψαξε και βρήκε το μαχαίρι, ετοίμασε το φάρμακο και το έδωσε στον Ίφικλο. Πραγματικά, ο Ίφικλος έγινε καλά και με τον καιρό απέκτησε γιο που τον ονόμασε Ποδάρκη.
Ο Ίφικλος ήταν περίφημος για την ικανότητά του ως δρομέας: Μπορούσε να τρέξει πάνω σε χωράφι χωρίς να λυγίσει καθόλου τα στάχυα. Κέρδισε έτσι εύκολα το πρώτο βραβείο στα «`Αθλα επί Πελία», τους περίφημους δηλαδή πανελλήνιους ταφικούς αθλητικούς αγώνες που διοργάνωσε ο Άκαστος στη μνήμη του Πελία και όπου είχαν συμμετάσχει οι άριστοι από τους Έλληνες ήρωες της εποχής. Ο Ίφικλος επίσης κατά μία εκδοχή είχε πάρει μέρος και στην Αργοναυτική Εκστρατεία, σε αυτό όμως πιθανότατα συγχέεται με τον Ίφικλο του Θεστίου.

3 σχόλια:

  1. Ο `Ιφικλος ο Ρόδιος ήταν μυθικός ήρωας της νήσου Ρόδου, ο οποίος έβαλε τέλος στη φοινικική κυριαρχία στο νησί, ως αρχηγός των Δωριέων. Οι Φοίνικες, αφού έχασαν σχεδόν όλο το νησί, περιορίσθηκαν στην ακρόπολη της Ιαλυσού με αρχηγό τους τον Φάλανθο. Σύμφωνα με κάποιο χρησμό, όσο τα περιστέρια της περιοχής θα ήταν μαύρα και όσο δεν θα υπήρχαν ψάρια στη λίμνη από όπου έπιναν νερό, κανένας δεν θα μπορούσε να τους διώξει από το οχυρό τους. Ο Ίφικλος πληροφορήθηκε τον χρησμό και σκέφθηκε να δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες, ώστε να κλονίσει το ηθικό των Φοινίκων: Δωροδόκησε έναν υπηρέτη του Φαλάνθου και τον έβαλε να ελευθερώσει περιστέρια βαμένα άσπρα και να ρίξει ψάρια στη λίμνη. Κατά μία παραλλαγή του μύθου, τη βοήθεια αυτή προσέφερε στον Ίφικλο η Δορκία, κόρη του Φαλάνθου, η οποία τον είχε ερωτευθεί. Μόλις ο Φάλανθος είδε τα παραπάνω σημάδια, απογοητεύθηκε και συνθηκολόγησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ίφικλος του Ιδομενέως ήταν γιος του Ιδομενέως, βασιλιά της Κρήτης, και της Μήδας. Την εποχή που ο πατέρας του απουσίαζε στον Τρωικό Πόλεμο, ο θετός του γιος Λεύκος, παρασυρμένος από τον Ναύπλιο, διέφθειρε και μετά σκότωσε τη Μήδα, ενώ σκότωσε και τον Ίφικλο μαζί με την αδελφή του Κλισιθήρα και τον αδελφό του Λύκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο `Ιφικλος του Θεστίου ήταν γιος του Θεστίου, ηγεμόνα της πόλεως Πλευρώνας στην Αιτωλία, και της Ευρυθέμιδας. Ο Ίφικλος είχε τρεις αδελφούς και τρεις αδελφές: ήταν οι Εύιππος ή Τοξέας, Πλήξιππος, Ευρύπυλος, Αλθαία, Λήδα και Υπερμνήστρα. Ο Ίφικλος έλαβε μέρος τόσο στο κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου, όσο και στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Από δύο αδελφές του εξάλλου, ο Ίφικλος ήταν θείος γνωστών προσώπων της μυθολογίας: του ήρωα Μελεάγρου και των Διοσκούρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή